Nyheter

Pensjonsfondet og menneskerettigheter

05.09.2013: Før valget har FIAN Norge spurt de politiske partiene om hvordan de stiller seg til Etikkrådets arbeid rundt Oljefondets investeringer.

Les svarene fra alle partiene på stortinget, samt Miljøpartiet de grønne, Pensjonistpartiet, Rødt og Kystpartiet.

 

Truer med å blokkere det indiske parlamentet

02.09.2013: Med enklest mulig verktøy, vanligvis også uten noen form for beskyttelse, rengjør daliter latriner og kloakksystemer i India. Mange dør som følge av det farlige arbeidet.

Indias kasteløse krever nå at parlamentet følger opp lovnader fra statsminister Manmohan Singh om å vurdere en ny og effektiv lov som kan få slutt på denne motbydelige praksisen.

Les mer her.

partier

Sterkere rettigheter, men ikke for alle

29.08.2013: En undersøkelse FIAN Norge har gjort viser alle stortingspartiene ønsker å styrke barns rettighetsvern, mens de er mer tilbakeholdende i forhold til voksne. Frp har ikke svart.

Les partienes svar her.

 

Sivilsamfunnet krever forrang for menneskerettigheter

05.07.2013: FIAN Norges Mia Vanessa Henriksen deltok den 25.-26. juni på konferansen Wien+20. Internasjonalt sivilsamfunn krever i Wien+20-erklæringen betydelig bedre beskyttelse av menneskeretter gjennom ansvarlighet og bindende regulering av transnasjonale selskaper og mellomstatlige organisasjoner, og minner stater om sine menneskerettslige forpliktelser i forbindelse med internasjonalt samarbeid og assistanse.

Les Henriksens artikkel fra Wien +20 her.

Matgilde mot  hungersnød 2013

Matgilde mot hungernød og FIAN Norge stand

26.06.2013: For tredje år på rad ble Matgilde mot Hungernød arrangert den 8. juni i Oslo. Å stå på stand sammen med Tarek og Tom Henning er alltid gøy. Mens Tarek og jeg lagde smoothie, samlet Tom Henning inn underskrifter.

Les Dona Hoxhas stemningsfullereportasje her.

Pensjonsfondet ut av Coldcorp!

FIAN Norge leverte et opprop med 1092 signaturer til statssekretær Hilde Singsaas der vi ber pensjonsfondet trekke seg ut av gruveselskapet Goldcorp. 17.06.2013: FIAN Norge leverte et opprop med 1092 signaturer til statssekretær Hilde Singsaas der vi ber pensjonsfondet trekke seg ut av gruveselskapet Goldcorp.

Les mer om FIANs arbeid mot Goldcorp her.

Større rettssikkerhet for enkeltpersoner

16. mai 2013: Fra 5. mai 2013 kan innbyggerne i ti nasjoner klage brudd på for eksempel retten til mat, inn for FN. Dette takket være Uruguay, den avgjørende tiende staten som ratifiserte den såkalte tilleggsprotokollen til Konvensjonon økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. FIAN ber om at Norge må signere klageprotokollen, for å ha troverdighet når de kritiserer andre land for ikke å ta sitt menneskerettighetsansvar på alvor. Les mer her.

FIAN UP med krav til i delstaten

19.03.2013: FIAN støtter kravene om minstelønn fra om lag 250.000 personer som jobber med Chikan Kari i Uttar Pradesh (UP), i all hovedsak kvinner og jenter. Chikan Kari er en spesiell broderiteknikk som vanligvis utføres i eget hjem, utenfor det regulerte arbiedslivet. Manglende kontroll gjør dem spesielt sårbare for maktmisbruk fra oppdragsgivere.

Les siste nytt om FIANs arbeid for minstelønn i Uttar Pradesh i India her.

Better business without caste discrimination – facts, challenges, opportunities

11.03.2013: Initiativ for Etisk Handel (IEH) og Dalitsolidaritetsnettverket i Norge (IDSN) inviterer til workshop 5. april i Oslo om kastediskriminering. Kunnskapsrike innledere fra India og Nederland drøfter i hvilken grad kastediskriminering er et problem i dagens India.

Se hele programmet og meld deg på innen 20. mars på http://etiskhandel.no/Artikler/9901.html.

Dokumenterer kastesamfunnets tapere

16.02.2013: – Det er sosialt akseptert med overgrep mot kasteløse i det indiske samfunnet, forklarer den indiske aktivisten Stalin K. I India vil ikke folk snakke om kastesystemet, og de benekter at det eksisterer, sier Stalin. India Untouched laget for å bevise det motsatte. Derfor er filmen viktig, forklarer han.

Les hele intervjuet med Stalin her.

Ingen klagemekanisme for nordmenn

07.02.2013: Nå vil det bli opprettet en egen klagemekanisme i FN for mennesker som har fått sine økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter krenket. Norge har imidlertid ikke undertegnet avtalen, skriver Amnesty Norge.

Les hele saken på hos Amnesty Norge. Les også FIAN Internationals hyllest for denne viktige begivenheten.

World Yoga Day 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.12.2012: World Yoga Day (WYD) er en årlig internasjonal kampanje der inntektene fra yogatimene går til arbeid for menneskerettigheter. For 2013 går inntektene til FIANs arbeid.

World Yoga Day 2013

Les mer her.

Mat og rett – FIANs nyhetsbrev

Mat og rett 1202

17.12.2012: FIANs nyhetsbrev Mat og rett er i dag ute med ny utgave. 2012 har vært et spennende år for FIAN Norge! Mange aktive medlemmer har styrket organisasjonen og gjort det mulig å engasjere oss enda mer i utviklings- og menneskerettighetsdebatten, samt styrket oppfølgingen av våre partnere i India. Takk til alle som har bidratt til å synliggjøre FIAN!

Les hele nyhetsbrevet her.


Lys i plantasjetunnelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Møte med OVF


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.10.2012: Selv om bønder i Mosambik ikke blir tvangsflyttet med makt, må de allikevel flytte som følge av plantasjedrift. Nå vil de ha kompensasjon. Siden 2006 har Den norske kirkes fond Opplysningsvesenets fond (OVF) vært deleier i et selskap som planter furu og eukalyptus i Niassa-provinsen nord i Mosambik. Flere av FIANs avdelinger vil følge opp denne saken tett. I Norge også i samarbeid med Framtiden i våre hender.

Les her om hvordan Opplysningsvesenets fond forsøker å løse problemene.

India på 66. plass i matsikkerhet

18.10.2012: Ein ny global studie om nasjonal matsikkerhet plasserer India på 66. plass av 105 land. USA og Kongo havner på hhv første og sisteplass, og Kina på 38. India har har dimed mykje dårlegare matsikkerhet enn utviklingsland som Sri Lanka, Malaysia, Honduras, Kazakhstan, Botswana og Guatemala. FIAN åtvarar allikevel mot fornya satsing på effektivisering i landbruket, så lenge mangelen på fordeling og tilgang til mat er hovudårsaken til svoltproblema i India.

Les meir om DuPonts landbruksdraumar i India.

Bønder møtt med vold i Honduras

26.09.2012: Honduras: Bondeorganisasjoner krever dialog med myndighetene for å få tilbake landområder de har krav på, men blir møtt med vold og fengsling. Siden 2009 er 53 bønder og en journalist med partner drept, i forbindelse med en landbrukskonflikt i området Bajo Aguan, nord i landet. Sist helg ble også bøndenes advokat drept, menneskerettighetsadvokat Antonio Trejo Cabrera. Internasjonale organisasjoner fordømmer kriminaliseringen av bøndene og utrykker sterk bekymring for situasjonen.

Les mer her.

Påmelding til Globaliseringskonferansen 2012

Opprop mot frihandelsavtalen mellom EFTA og Honduras, Panama og Costa Rica

27.08.2012: Norge går nå inn i den tredje og avgjørende runden i forhandlingene av frihandelsavtalen mellom EFTA og de mellomamerikanske landene Honduras, Panama og Costa Rica. FIAN sammen med andre organisasjoner ser med bekymring på utviklingen i Honduras, og ber om at Norge reserverer seg fra forhandlinger og avtale med Honduras. Les hele oppropet til næringsminister Trond Giske her.

Tysk kaffe med bitter bismak

21.08.2012: For 11 år siden tømte den ugandiske hæren flere landsbyer i Mubende for folk, med makt. De skulle gjøre plass til en kaffeplantasje. Jorda var blitt leid ut til Kaweri Coffee Plantation Ltd, et datterselskap av det tyske selskapet Neumann Kaffee Gruppe.

Se dokumentar om Mubende-saken her.

FIANs arbeid for minstelønn – en oppdatering

03.07.2012: Chikan Kari er en broderiteknikk som er utbredt i Uttar Pradesh i India. FIANs Chikan Kari kampanje går blant annet ut på å bistå de kvinnelige arbeiderne med å få innvilget stykkpris for sitt arbeid. Nylig avsluttet FIAN Norge en underskriftskampanje i den forbindelse.

Underskriftskampanjen (med totalt 900 underskrifter) ble overlevert til statssekretær Shailesh Krishna i Lucknow i Uttar Pradesh på lørdag 12. mai av daglig leder i FIAN Norge, Kristin Kjæret, sammen med kollegaer fra FIAN UP. I den forbindelse tok vi en prat med Kristin Kjæret.

Les mer om FIANs arbeid for minstelønn her.

Sulten? Så synd, da

11.05.2012: Er du en aktivist? Har du lyst til å jobbe med mat som en menneskerett? Da bør du komme på aktivistseminar hos FIAN, 23. mai!

Les mer om FIANs frivillighetsseminar 23. mai.

- Verdensbanken ødelegger miljøet

07.05.2012: – Flere tiår med Verdensbankens promotering av markedsbaserte løsninger for arealforvaltning har medført en massiv overtakelse av folks landområder, massive miljø-ødeleggelser og massive tilbakeslag for bønder og andre miljøer som kjemper i front, sier Giulia Franchi fra Campana per Riforma della Banca Mondial (Kampanjen for reform av Verdensbanken).

Les om FIANs samarbeid med akademia, småbønder og naturvernere mot Verdensbankens nye arealpolitikk RAI.

Kunst mot sult

08.05.2012: Dette kunstverket blir overrakt delstatsministeren i Uttar Pradesh (UP) fredag 12. mai. Bildet forestiller en Chikan Kari-arbeider, og de pålimte perlene representerer signaturene til underskriftskampanjen som nettopp er avsluttet.

Les mer om kampenjen her.


Den globale retten til mat – seminar i Kirkegata 5

19.04.2012: Kom og hør Trygve Berg og Asbjørn Eide innlede på seminar om hva som kan gjøres for å forhindre sultkatastrofer i framtiden. Trygve Berg er Førsteamanuensis ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås. Asbjørn Eide er en jurist og menneskerettighetsekspert, og var sentral i arbeid for de økonomiske og sosiale rettigheter (ØSK) som del av menneskerettighetsbegrepet.

25. april er du velkommen til en gryende strategidiskusjon i FIAN. Les mer her.

17. april er den internasjonale småbruker-dagen

17.04.2012: Gratulerer med dagen! I dag er det den internasjonale dagen for småbønder. Tilgang til nok og næringsrik mat er en menneskerett som stater må bruke maksimalt av sine ressurser på å innfri.

Les kronikken FIAN har skrevet, sammen med Norges Bonde- og Småbrukarlag, Latinamerikagruppene og Utviklingsfondet!

Touching upon untouchability

03.04.2012: På høringen om kastediskriminering på Litteraturhuset 28. mars ble dalitenes situasjon løftet fram. Daliter bli sett på som urørbare, og er utsatt for vold, voldtekt, trakassering og driskriminering. Antallet daliter er anslått å være 260 millioner mennesker. Tekst: Anne Helseth/ Foto: Tom Henning Bratlie.

Les artikkelen fra høringen på sidene til Det norske menneskerettighetsfond.

Invitasjon til høring om kastebasert diskriminering 28. mars 2012, Oslo

09.03.2012: Det norske solidaritetsnettverket for daliter (kasteløse) inviterer noen av verdens fremste aktivister og eksperter til en offentlig høring om kastediskriminering 28. mars på Litteraturhuset. Høring er åpen for alle.

Hearing on Caste-Based Discrimination “Joining forces for a caste-free world” Time: Wednesday, March 28th 2012, 09.00-13.00 Place: Litteraturhuset, Room: Amalie Skram.

Se hele programmet her / see the invitation and the program here.


8. mars: Kvinner og retten til mat

08.03.2012: I følge FN utgjør kvinner 60 % av alle som sulter i verden. Bli med FIAN ogsamle underskrifter på Youngstorget i dag på kvinnedagen! Vi krever at alle land øker innsatsen for å sikre kvinners rett til mat. Du er hjertelig velkommen til å spise middag på kontoret i Kirkegt 5 i Oslo klokka 16:30. Deretter går vi til Youngstorget. Ta kontakt om du vil være med på post@fian.no.

Les hele saken om kvinner og retten til mat her.

Dette bør Norge gjøre i FN i 2012

23.02.2012: Norge har en unik mulighet til å påvirke viktige menneskerettighetssaker i FN som medlem av FNs menneskerettighetsråd i2012 . Her er norske organisasjoner anbefalinger til viktigste land og tema, samt innspill til Kvinnekomisjonen i mars 2012.

Se norske organisasjoners FN-anbefalinger for 2012 her.

Seminar: Konsekvenser av Norges manglende ratifisering av FNs konvensjoner

23.02.2012: 15. mars inviterer Bistandstorget til seminaret Konsekvenser av Norges manglende ratifisering av FNs konvensjoner og tilleggsprotokoller på menneskerettigheter kl. 0900-1230 (inkl. lunsj) i Storgata 11, 4.etg.

Les mer og meld deg på her.

Velkommen til dokumentarfilmfestival om menneskerettigheter

Human Rights Human Wrongs er den eneste filmfestivalen i Norden som hvert år vier hele sitt program til å belyse den aktuelle menneskerettighetssituasjonen i verden.26.01.12: FIAN er medarrangerer for dokumentarfilmfestivalen om menneskerettigheter – Human Rights Human Wrongs – i Oslo 7. til 12. februar, hvor vi vil blant annet vil vise 8 Norges premierer fra hele verden! Vi er stolte av å introdusere en av verdens fremste tenkere om ikke-vold, Gene Sharp som æresgjest under festivalen.

Les mer her.

Et lite, men viktig steg mot eierskap til egen jord for Guarani-folket i Brasil

18.01.2012: Etter mange års kamp har nå første rapport som omtaler Guarani –Kaiowafolkets rettigheter til egen jord, blitt utgitt. Rapporten er den første av totalt seks rapporter som er skrevet om landområdene til den utsatte indianerstammen i Brasil.

Les hele saken.

FIAN Norge i India

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIAN UP og FIAN Norge holder pessekonferanse i Lucknow, der de informerer om løftene myndighetene har gitt dem.

15.12.2011: Den 7. desember reiste en delegasjon på tre personer fra FIAN Norge til India, på Fact Finding Mission. Hensikten med feltarbeidet er å bistå FIAN UP (Uttar Pradesh) i India med å samle inn forberedende materiale til lobbyarbeide lokalt og hjemme i Norge.

Les mer om status for mange års kamp for kvinners og barns rett til helse.

FIAN Norge er tatt opp i FOKUS

20.12.2011: Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål (FOKUS) sitt overordnede mål er å bidra til å bedre kvinners sosiale, økonomiske og politiske situasjon internasjonalt. Daglig leder i FIAN Norge, Kristin Kjæret, er veldig glad for at FIAN Norge er tatt opp som medlem, og sier det er inspirerende.

- Hva vil et medlemskap i FOKUS bety for FIAN Norge?

- FIAN har i mange år hatt et kvinneperspektiv i vårt arbeide. For eksempel skal FIAN nå i desember til India med en underskriftskampanje for Chikan Kari-arbeidere i India. Dette er kvinner som arbeider i uformell sektor, uten regulerte rettigheter som minstelønn, helseforsikring, barnepass eller annen sikkerhet. Det er naturlig for FIAN å ta del i en organisasjon som jobber med kvinneperspektiv internasjonalt slik FOKUS gjør, sier Kjæret.

- Vi ønsker å styrke vår egen kompetanse, siden FOKUS består av mange organinssasjoner med god kunnskap, og som arbeider med tematikk opp i mot det vi jobber med. Vi ønsker også å jobbe mer målrettet med å få andre med oss blant annet i arbeidet overfor CEDAW-komiteen, sier Kristin Kjæret.

Allerede på FOKUS´ representantskapsmøte 24. november fikk FIAN med i strategiplanen for 2012-2016, at FOKUS både skal jobbe målrettet mot CEDAW-komiteen, og organisasjonen skal være pådriver for å fremme kvinners økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter.

CEDAW er FNs kvinnekonvensjon – The Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (CEDAW). Les mer om FOKUS her.

Brutalt drap på Guarani-høvding

Brutalt drap på Guarani-høvding25.11.2011: Over 40 væpnede menn angrep 18. november landsbyen Mato Grosso do Sul nær grensen mot Paraguay. Foran hele landsbyen ble den 59 år gamle indianerhøvdingen Nísio Gomes (bildet) skutt og drept av maskerte men. Gjerningsmennene tok med seg liket av Gomes, og kidnappet to unge jenter. I tillegg ble to andre skutt. Guaranibefolkningen har lenge vært i konflikt med myndighetene i Brasil for å beholde retten til jordområdene sine, og drapet settes i sammenheng med denne konflikten.

Sammen med Regnskogsfondet har FIAN Norge overlevert et brev til brasilianske myndigheter, med krav om at drapet blir etterforsket, og at rettighetene til Guarani-Kaiowá blir ivaretatt. FIAN forventer videre at norske myndigheter protesterer overfor brasilianske myndigheter på at forsvarere av menneskerettighetene ikke blir gitt tilstrekkelig beskyttelse.

Gullet eller livet

Seminar i Bergen FIVH, der FIAN var invitert. Foto: Tom Henning Bratlie

15.11.2011: Sist mandag var FIAN invitert av Framtiden i våre hender i Bergen, for å holde et foredrag om utvinningsindustri og dens påvirkning på lokalt jordbruk. Vi snakket om Goldcorp og det norske pensjonsfo

ndets investeringer i dette selvskapet, som i følge flere menneskerettighetsorganisasjoner bryter lokalbefolkningens rettigheter, på flere områder. 40 engasjerte personer hadde funnet veien til Det akademinske kvarter, for dette seminaret. Les mer

og hør intervjuet på Studentradioen her.

Goldcorp is the fastest-growing, lowest-cost senior gold producer, with operations and development projects in politically stable jurisdictions throughout the Americas. Vår pensjon – andres lidelse

Goldcorp er et av verdens største selskaper på utvinning av gull og driver blant annet gruveanlegget Marlin, i Guatemala, i hovedsak en åpen gruve, et såkalt dagbrudd. Marlin-gruven har vært kontroversiell fra starten i 2005.

mimundo.org

10.11.2011: Gjennom Statens pensjonsfond utland (SPU) blir rundt 3000 milliarder norske kroner fra oljevirksomheten investert i over 8000 ulike utenlandske selskaper. Fondets verdi øker i et voldsomt tempo. SPUs aksjepost i det kanadiske selskapet Goldcorp utgjør om lag 1,1 milliarder kroner, noe som tilsvarer en eierandel på 0,56%. Goldcorp er et av verdens største selskaper på utvinning av gull og driver blant annet gruveanlegget Marlin, i Guatemala, i hovedsak en åpen gruve, et såkalt dagbrudd. Marlin-gruven har vært kontroversiell fra starten i 2005. Både FIAN Norge og Amnesty International krever en mer proaktiv investeringsstrategi og at SPU styrker positiv filtrering til å gjelde flere områder enn det som i dag er tilfellet, slik at selskaper som Goldcorp aldri blir en del av pensjonsfondets portefølje. Les mer.

Norsk landbruksbistand

08.11.2011: De aller fleste kronisk underernærte i verden er tilknyttet landbruket. Støtte til landbrukssektoren har der­for et stort potensial til å bekjempe fattigdom og bidra til realiserin­gen av retten til mat. Med nesten en milliard sultende i verden er det helt nødvendig at norsk bistand tar utgangspunkt i årsakene til sult ,og bevilger penger på en måte som gjør at folk kom­mer seg ut av ekstrem fattigdom. Gjennom rapporten “Bistand som metter?”, utarbeidet på oppdrag fra Forum for Utvikling og Miljø, setter FIAN fokus på manglende oppfølging av stortingsvedtak om økt satsing på bistand til landbruk.  Les mer her.

FNs menneskerettar

FNs menneskerettar

FIAN glad for nye menneskerettsprinsipp

28.10.2011: Dei nyleg vedtekne Maastricht-prinsippa for utanomteritorielle plikter er eit viktig verktøy for retten til mat og for matsuverenitetsorganisasjonar. Les meir.

Gratulerer på verdens matdag 16. oktober!

16.10.2011: Gratulerer med dagen! Og gratulerer til FIAN International for 25 års kamp for retten til mat! Takk for støtten alle sammen!

Les FIAN International appell i anledning dagen.

Blå oktober 2011: Rent vann til alle!

Erik Solheim deler ut sølevann

Blå oktober 2011: Erik Solheim deler ut sølevann. Foto: Tom Henning Bratlie

12.10.2011: På Eidsvollsplass surrer 24 barn rundt i gule refleksvester. To brønner, en med rent vann og en med sølevann, står foran et banner med påskriften ”rent vann til alle”. Det er duket for åpningen av Blå oktober 2011.

Se video av Erik Solheim når han gir barnehagebarn sølevann på åpningen av Blå oktober.

Etter den nest våteste sommeren i Norge siden målingene startet, er det lett å konstatere at Norge har rent vann i overflod. Sammen med 20 andre norske organisasjoner står FIAN bak Blå oktober. Blå oktober mener at vann er et globalt fellesgode som må fordeles og forvaltes for både dagens og framtidens generasjoner. I fjor ble retten til vann og sanitær anerkjent i to historiske resolusjoner i FN, og gjort juridisk bindende.

Blå oktober vil at norske myndigheter fremmer retten til vann og sanitær, og sørger for praktisk oppfølging både nasjonalt og internasjonalt, for å sikre alles tilgang til rent drikkevann og tilfredsstillende sanitære forhold.

Blå oktoberkampanjen krever at norske myndigheter:

  • legger til rette for en betydelig økning i norsk støtte til småskala vann- og sanitærtiltak.
  • bidrar til utvikling av bærekraftige toalettsystemer og forhindrer at lokale og internasjonale vannressurser blir en dumpeplass for kloakk.
  • øremerker midler til klimatiltak som sikrer vann og sanitære forhold for de som rammes hardest av klimaendringene.
  • sørger for at arbeidsdokumentet til Rio+20-konferansen setter klare mål for vann og sanitær, med spesielt fokus på de fattigste.
  • ratifiserer tilleggsprotokollen til FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, slik at brudd på retten til vann og tilfredsstillende sanitære forhold kan etterprøves.
  • gjennomfører midtveisgjennomgangen av Regjeringens handlingsplan for miljørettet utviklingssamarbeid og kartlegger i hvilken grad norsk vann- og sanitærbistand er i tråd med FNs tusenårsmål.

Les mer på http://blaoktober.no

10 år med “Coffee to go” – europeiske protester på årsdagen for utkastelse i Uganda

Oslo, 19.08.2011: På dagen 10 år etter den ugandiske hærens tvangsflyttingen av flere enn 2000 mennesker til fordel for den tyske investoren Neumann Kaffee Gruppe, gjennomfører FIAN-aktivister i dag symbolske handlinger foran ugandiske ambassader i europeiske byer å for en slutt på straffefrihet, mangel på erstatning og effektivt hjelp til de berørte. Les om saken og FIANs protestbrev.

 

Tom Henning Bratlie

Tom Henning Bratlie

Ny informasjonsansvarlig i sekretariatet

18.08.2011: Den 1. september 2011 begynner Tom Henning Bratlie i ny stilling som informasjonsansvarlig på FIAN Norges sekretariat. Tom Henning er utdannet fotojournalist og har blant annet jobbet åtte år i Klassekampen. Han brenner for mye, blant annet for retten til mat. Han har tidligere har vært med FIAN til India. Han er også glad i musikk, synger i Oslo Domkor og er fotograf for Valdres Sommersymfoni. Vi ønsker Tom Henning velkommen til FIAN Norge og gleder oss til godt samarbeid!

Nyhetsbrev nr.1 /2011 fra FIAN Norge

17.08.2011: FIAN Norges nyhetsbrev “Mat og rett” nr. 1/2011 ble sendt til våre medlemmer i juni. Her kan du lese om FIAN Norges 25-årsjubileum, FIANs og norske organisasjoner boikott av Utenriksdepartementet, FIANs innspill til stortingsmeldingen om utvikling og miljø, og hvordan våre signerte, hvite bønner ble mottatt i India. Last ned nyhetsbrevet her (pdf.).

Årsmelding 2010

Årsmelding 2010

FIAN får til mye selv om vi er små

16.08.2011: FIAN Norges årsmelding 2010 er tilgjengelig. Arbeidet som FIAN Norge gjør er er svært viktig, og selv om vi er små har vi gode resultater. FIAN Norge arbeidet i 2010 både direkte med støtte til og samarbeid med FIAN-organisasjoner i India, Nepal og Brasil, vi arbeidet politisk overfor norske myndigheter for at de skal sette arbeidet for retten til mat høyere opp på dagsorden og vi oppnådde god synlighet i media for våre saker, på tross av veldig knappe ressurser. Les mer.

Les fleire nyhende i Nyhendearkivet.

Har du lyst på middag på kvinnedagen, i morgen? Vi skal samle underskrifter på Youngstorget, men spiser mat på kontoret først. Kan du være med? I såfall sender du oss en melding, og kommer på kontoret til middag kl 1630.
Mat-Beat 16. okt. 2013

Kom på fest og bli med å feire verdens matsikkerhetsdag! Mat-Beat (leses ”matbit”) skal markere den internasjonale matsikkerhetsdagen, den 16. oktober, etter en ide fra FIAN Norge.

Ta kontakt om du vil jobbe frivillig under Mat-Beat. Lag et Mat-Beat der du bor!

Les mer her.

Bli medlem!

FIAN Norge trenger flere medlemmer som vil hjelpe oss å forsvare alles rett til mat.

Bli medlem du også!

Nyhetsbrevet Mat og Rett
Årsmelding 2012

2012 var et begivenhetsrikt år for FIAN Norge. året var ikke uten turbulens, men det ga også viktige seire.

Last ned FIAN Norges årsmelding 2012 her.