Bønder møtt med vold i Honduras

26.09.2012: Honduras: Bondeorganisasjoner krever dialog med myndighetene for å få tilbake landområder de har krav på, men blir møtt med vold og fengsling. Siden 2009 er 53 bønder og en journalist med partner drept, i forbindelse med en landbrukskonflikt i området Bajo Aguan, nord i landet. Sist helg ble også bøndenes advokat drept, menneskerettighetsadvokat Antonio Trejo Cabrera. Internasjonale organisasjoner fordømmer kriminaliseringen av bøndene og utrykker sterk bekymring for situasjonen.

21. august møtte hundrevis av småbønder fra Bajo Aguan opp utenfor høyesterett i hovedstaden Tegucigalpa, for å markere retten til sine landområder. Den fredelige demonstrasjonen ble arrangert for å kreve dialog med nasjonale myndigheter om den pågående konflikten. På tross av to rettskaftige dommer som sier at landområdene tilhører bøndene, er de fremdeles under kontroll av en privat plantasjeeier.

I slutten av august var det en rekke arrestasjoner og drap i forbindelse med saken. Menneskerettighetsorganisasjoner følger situasjonen nøye, men aktivister herfra risikerer også å bli fengslet. Politiet bruker tåregass og utøver vold og fensling for å fjerne demonstranter. I følge informasjon fra menneskerettighetsdomstolen i Honduras er hverken politivolden eller noen av drapene etterforket.

Flere internasjonale organisasjoner følger saken og krever at den honduranske staten tar ansvar og beskytter og ivaretar rettighetene til sine borgere.

Julie Hval
Foto: Giorgio Trucchi

Mat-Beat 16. okt. 2013

Kom på fest og bli med å feire verdens matsikkerhetsdag! Mat-Beat (leses ”matbit”) skal markere den internasjonale matsikkerhetsdagen, den 16. oktober, etter en ide fra FIAN Norge.

Ta kontakt om du vil jobbe frivillig under Mat-Beat. Lag et Mat-Beat der du bor!

Les mer her.

Bli medlem!

FIAN Norge trenger flere medlemmer som vil hjelpe oss å forsvare alles rett til mat.

Bli medlem du også!

Nyhetsbrevet Mat og Rett
Årsmelding 2012

2012 var et begivenhetsrikt år for FIAN Norge. året var ikke uten turbulens, men det ga også viktige seire.

Last ned FIAN Norges årsmelding 2012 her.