Tysk kaffe med bitter bismak

For 11 år siden tømte den ugandiske hæren flere landsbyer i Mubende for folk, med makt. De skulle gjøre plass til en kaffeplantasje. Jorda var blitt leid ut til Kaweri Coffee Plantation Ltd, et datterselskap av det tyske selskapet Neumann Kaffee Gruppe.

Se dokumentar om Mubende-saken her.

Ingabire Betty ble foreldreløs etter utkastelsen. Bonden Kasoma Aminadabu mistet et barn. Soldatene brant nedhus, kaffe-og bananplanter. Flere enn 2000 mennesker måtte forlate alle sine eiendeler. Alle ble lovet kompensasjon.

“Hittil har ingen blitt kompenserte, verken for tap av jord eller for den ekstreme situasjonen de har levd under siden de ble kastet ut,” sier Gertrud Falk i FIAN Tyskland.

FIAN har støttet den fredelige kampen for disse jordløse siden 2002, og bistår lokalbefolkningen i deres sak motden ugandiske regjeringen og Kaweri Coffee Plantation Ltd. Prosessen har blitt forsinket ved flere anledninger, noen ganger på grunn av tvilsomme juridiske manøvrer.

I følge Falk er det også vanskelig å holde det tyske morselskapetansvarlig. “Idet tyske rettssystemet er det nesten umulig å saksøketyske selskaper forbrudd på menneskerettighetene i utlandet. Det henger etter og tar ikke høyde for den økonomiske virkeligheten, som henger tett sammen med disse menneskerettighetsbruddene”, sier Falk. “Med riktige lover kan man tvinge selskaper som Neumann til å ta ansvar i tilfeller som Mubende”, sier hun.

“De som er kastet ut må kompenseres, og jord som ble ulovlig tatt må gis tilbake til sine eiere. Det er rett og slett en skandale at det er gått elleveår uten at verken Kaweri, Neumann eller den ugandiske regjeringen er dømt til noen form for kompensasjon”, konkluderer Falk.

FIAN vil fortsette å ha søkelys på denne saken, med årlige kampanjer, inntil saken er løst.

Mat-Beat 16. okt. 2013

Kom på fest og bli med å feire verdens matsikkerhetsdag! Mat-Beat (leses ”matbit”) skal markere den internasjonale matsikkerhetsdagen, den 16. oktober, etter en ide fra FIAN Norge.

Ta kontakt om du vil jobbe frivillig under Mat-Beat. Lag et Mat-Beat der du bor!

Les mer her.

Bli medlem!

FIAN Norge trenger flere medlemmer som vil hjelpe oss å forsvare alles rett til mat.

Bli medlem du også!

Nyhetsbrevet Mat og Rett
Årsmelding 2012

2012 var et begivenhetsrikt år for FIAN Norge. året var ikke uten turbulens, men det ga også viktige seire.

Last ned FIAN Norges årsmelding 2012 her.